Základné bezpečnostné pravidlá pre výrobu audiovizuálnych diel

Zástupcovia slovenského audiovizuálneho prostredia sa dohodli na samoregulačných odporúčaniach pre nastavenie ochrany pred SARS-CoV-2 v oblasti výroby audiovizuálnych diel.

Súčasné epidemiologické opatrenia zatiaľ neumožňujú opätovné spustenie tvorby. Preto sa audiovizuálny priemysel rozhodol spraviť prvý krok, prijať súbor pravidiel, ktoré bude pri výrobe dodržiavať a s dokumentom sa oficiálne obrátil na Ministerstvo kultúry SR so žiadosťou o spoločné oslovenie Úradu verejného zdravotníctva SR ohľadom udelenia výnimky týkajúcej sa používania ochranných prostriedkov dýchacích ciest (rúšok) pre umelcov pri realizácii autorských diel a pre osoby podieľajúce sa na výrobe audiovizuálnych diel a televíznych programov.

Predložené seriózne a zodpovedné pravidlá potvrdzujú, že subjekty v slovenskom audiovizuálnom priestore si uvedomujú riziká a sú pripravené postupovať pri svojej práci maximálne obozretne a zachovávať nevyhnutné hygienické opatrenia.

Obnovenie výroby je jedným z nástrojov ako zmierniť ekonomický dopad na priemysel, ktorý aktuálne predstavuje výpadok vo výške cca 58 miliónov eur pre rok 2020. Zastavenie práce a príjmov sa od 10. marca fatálne dotklo celého radu profesií, z ktorých zásadnú časť tvoria SZČO (Analýza dopadu COVID-19 na audiovizuálny priemysel).

Odporúčania  vychádzajú z materiálu, ktorý pripravil Evropský institut bezpečnosti filmových projektů, z.ú. v spolupráci a na základe odborných konzultácii s expertmi. Ich dodržiavanie podporuje aj česká Asociace producentů v audiovizi a európska asociácia filmových agentúr European Film Commissions Network.

Dohodnuté samoregulačné opatrenia sa budú priebežne dopĺňať a spresňovať na základe vývoja epidemiologickej situácie.

Dokument: Samoregulačné odporúčanie pre audiovizuálnu produkciu v SR na nastavenie ochrany pred SARS-CoV-2

Samoregulačné odporúčanie spracovali a na jeho dodržiavaní sa dohodli:

Asociácia nezávislých producentov
Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska
Asociácia slovenských kameramanov
Rozhlas a televízia Slovenska
Slovenská filmová agentúra
Slovenská filmová a televízna akadémia
producenti v oblasti reklamy

ANPsprava